User talk:Diemietrie~enwiki

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Welcome!

Hello Diemietrie~enwiki, and welcome to Wikipedia! Thank you for your contributions. I hope you like the place and decide to stay. Here are a few good links for newcomers:

I hope you enjoy editing here and being a Wikipedian! Please sign your name on talk pages using four tildes (~~~~); this will automatically produce your name and the date. If you have any questions, check out Wikipedia:Where to ask a question or ask me on my talk page. Again, welcome! 

TheRingess 20:25, 2 January 2006 (UTC)[reply]

Thank you! Diemietrie 20:26, 2 January 2006 (UTC)[reply]

Feiten over Brussel[edit]

Hoi Markussep, ik heb de feiten die je over Brussel had toegevoegd vervangen door de cijfers uit de eerder door mij aangehaalde studie van de VUB. De verhouding 85% Frans-15% Nederlands die op de Franse Wikipedia vermeld wordt en door een anonieme gebruiker op de Duitse Wikipedia is toegevoegd, is volgens mij enkel gebaseerd op de verkiezingsuitslagen van Franstalige en Nederlandstalige partijen in Brussel. De lijst met voornamen vond ik eerlijk gezegd nogal ver gezocht: heel wat jongensnamen zijn islamitisch en veel namen kunnen zowel Nederlands als Frans zijn. Neem de lijst met meisjesnamen: Clara, Emma, Laura, Sara, Elisa e.a. uit de top-20 kun je toch moeilijk Frans noemen, die komen ook in Nederland veel voor.

Overigens, hoe lang loopt de peiling nu eigenlijk nog? En heb je al een idee wat er daarna moet gebeuren? Groeten, Diemietrie 14:12, 3 January 2007 (UTC)[reply]

Hoi Diemietrie, jouw talkpage ziet er rustig uit dus zet ik graag hier onze discussie voort. Qua VUB cijfers, prima. De voornamen zijn inderdaad wat lastig, want Franse namen zijn in Vlaanderen ook redelijk gebruikelijk, vooral bij meisjes. Bij gebrek aan beter maar, verkiezingsresultaten kunnen vertekend zijn door het functioneren van locale politici (gewestparlement is 72:17 overigens, dus 81% Frans). Je moet kijken naar namen die niet in Wallonie en wel in Vlaanderen voorkomen en andersom. Ik vond het wel frappant dat de top 4 jongensnamen in Vlaanderen (Milan, Kobe, Robbe en Seppe) helemaal niet in de Brusselse top 100 voorkomen. Een ander voorbeeld, de nr. 2 van Vlaamse meisjes, Luna (nr. 62 in Wallonië) is gedeeld 79e in Brussel. Is nog geen statistiek, maar het zegt wel wat m.i.
Over de peiling, mijn voorstel was 2 weken over 1 of 2 namen, dat is dan t/m 6 januari. De stand is nu een:twee=9:4 als je de anonymus meetelt, 9:3 zonder. Ik denk dat je er vanuit kunt gaan dat het "een naam" wordt. We moeten tegen 6 januari de 2e helft van de peiling voorbereiden, d.w.z. opties geven om uit te kiezen. Een paar logische zijn "alles Frans" en "alles Nederlands". Een optie moet ook zijn "per gemeente beslissen", hoewel ik daar niet zo'n voorstander van zou zijn. Volgens mij zijn er niet zo veel verschillen tussen de gemeenten in "common English usage" en locale taalvoorkeuren, en zijn ze allemaal overwegend (maar niet overweldigend) Frans. Heb jij nog een ander voorstel? Markussep 14:40, 3 January 2007 (UTC)[reply]

Mwa, ik denk dat zowel veel Nederlandstalige als Franstalige ouders in Brussel de voorkeur geven aan een neutrale naam die zowel in het Nederlands als in het Frans 'aanvaardbaar' is. Daarnaast is er natuurlijk een groep die juist een heel herkenbaar Franse, Nederlandse of Arabische naam kiest. Maar goed, erg eenduidig vind ik de lijst met voornamen niet.

De zetelverdeling in het Brussels Parlement zegt niet zoveel, want die is wettelijk vastgelegd. ;-) In ruil voor meer federaal geld voor Brussel, geld dat vooral door Vlaanderen opgehoest wordt, hebben de Nederlandstalige partijen een grotere evenredige vertegenwoordiging in dat parlement gekregen. Tot de verkiezingen van 2004 hadden de Nederlandstaligen op eigen kracht 11 van de 75 zetels (15%), sindsdien zijn ze verzekerd van 17 van de 89 zetels (19%).

Wat de peiling betreft zou ik eerlijk gezegd niet weten wat te doen. Daarom had ik liever vóór de peiling eerst geïnventariseerd welke mogelijkheden realistisch zijn. Volgens mij was je zelf ook eerst voor de meest gebruikte naam (per gemeente beslissen dus), maar als ik het goed begrijp ben je daar nu vanaf gestapt? De meeste stemmers voor "een naam" hebben niet aangegeven hoe ze dat voor zich zien, dus ik zou willen voorstellen eerst alle "een naam"-stemmers individueel te vragen welke naamgeving voor hen de voorkeur heeft en/of aanvaardbaar is. Degenen die voor "per gemeente beslissen" zijn - dat zijn er nogal wat, volgens mij - moeten dan maar aangeven hoe ze dat voor zich zien, gezien de onderzoekjes naar Engelstalige websites en encyclopedieën weinig hebben opgeleverd. Daarna kunnen we op basis van die voorkeuren een lijst met opties voor een tweede peiling maken, waar iedereen weer aan kan meedoen. Diemietrie 18:17, 3 January 2007 (UTC)[reply]

Qua voornamen OK, ik zal het weghalen. Dat van die zetelverdeling wist ik niet, interessant. Ik ben er nog steeds voor om de meest gebruikte naam te pakken, maar ik ben bang voor gemuggezift als we teveel op detailniveau gaan kijken. Bij Zuid-Tirol hebben we na de keuze om voor enkele namen te gaan een aantal categorieën gedefinieerd (een categorie plaatsnamen die regelmatig in het Engels gebruikt worden, en voor de kleinere plaatsen drie categorieën naar gelang van de plaatselijke meerderheid Duits-, Italiaans- of Ladintalig) en daarover gediscussieerd. Hier ligt dat misschien minder voor de hand. Om op jouw voorstel terug te komen: laten we inderdaad wat objectieve criteria aan de "per gemeente" stemmers vragen. Voor een deel hebben we de richtlijnen op Wikipedia:Naming conflict al uitgevoerd (met als voorlopig resultaat lichte voorkeur voor Frans, zou ik zeggen), het kan geen kwaad daar nog beter naar te kijken. Markussep 20:30, 3 January 2007 (UTC)[reply]

Your account will be renamed[edit]

23:26, 19 March 2015 (UTC)

Renamed[edit]

12:09, 22 April 2015 (UTC)