Draft:Петко Леонидов Търпанов

From Wikipedia, the free encyclopedia

Петко Леонидов Търпанов е член на ръководството на възстановената след 1989 г. Българска социалдемократическа партия и народен представител от VII велико народно събрание(84-ти Карловски избирателен район), предложен от Съюза на демократичните сили (СДС)

Биография

Петко Леонидов Търпанов е роден на 17 март 1951 г. в град Плевен.Потомствен социалдемократ. Дядо му Петко Търпанов, на когото е кръстен, е сред лидерите на Българската работническа социалдемократическа партия (обединена) и член на нейния Централен комитет от 1928 до 1933 г. Роден е на 14 октомври 1885 г. в Казанлък.Завършва правни науки в Софийския университет “Св.Климент Охридски”дълги години работи като адвокат в Казанлък и Ямбол.През годините на Втората световна война става член на нелегалния Окръжен комитет на Отечествения фронт в Ямбол.През 1945 г., при опита да бъде наложено прокомунистическо ръководство на БРСДП (о), заедно с Коста Лулчев и Григор Чешмеджиев Петко Търпанов преминава в опозиция. През октомври 1946 г. е избран за народен представител от обединената опозиция в VI велико народно събрание. На 1 септември 1948 г., заедно с други седем социалдемократи народни представители, Търпанов е арестуван, а по-късно осъден на 10 г. затвор. Умира през 1953 г.

Синът на Петко Търпанов – Леонид се занимава със строителен и консултантски бизнес в Благоевград и региона, където строи фотоволтаичен парк.

Образование и професионална кариера

Петко Леонидов Търпанов завършва Техническия университет в София и работи като началник отдел в Тютюневия комбинат „Пирин“ в Благоевград.

През 1997 г. служебният кабинет на Стефан Софиянскиназначава Петко Търпанов за зам.-директор на Булгартабак холдинг, а по-късно става председател на Търговско-промишлената палата в Благоевград. Докато е член на ръководството на тютюневия холдинг в медиитеимето на Търпанов е обвързвано с различни сделки за източване на дружеството.

Политическа кариера

През 1989 г. Петко Търпанов е сред възстановителите на Българската социалдемократическа партия (БСДП) и член на нейния Централен Комитет.

Депутат във VII великото народно събраниеот 1 многомандатен избирателен район – Благоевград, издигнат от СДС. Взема участие в разработването на Закона за стопанска дейност и на Закона за собствеността.

Петко Търпанов е единственият депутат от БСДП, който участва в гладната стачка на 39-та депутата от СДС, които отказват да подпишат новата конституция.Именно Търпанов е натоварен от тридесет и деветимата сини народни представители да прочете от парламентарната трибуна тяхната декларация. Политическите противоречия около Конституцията водят до разцепление в БСДП като Иван Куртев,Петко Търпанов и Крум Славов оглавяват групата за сътрудничество със СДС. През 1991 г. първият е избран за председател, а останалите двама – за зам.-председатели на новата Социалдемократическа партия в СДС. Поста на заместник председател Петко Търпанов заема до 1995 г., а през 1996 г. взема участие в работата на Социалистическия интернационал в Ню Йорк. След избирането му в борда на „Булгартабак холдинг“ той прекратява активно да се занимава с политика.

Сътрудничество на Държавна сигурност

През 2007 г. Комисията по досиетатаобявява принадлежността на Петко Търпанов към комунистическите служби за сигурност, за които работи от 1977 до 1985 г. като агент „Иванов“.




References[edit]